zondag 3 oktober 2010

Kunst in de natuur...

Vandaag zijn we naar de veluwe en het Kroller Muller museum geweest. Gelukkig scheen er deze dag een heerlijk zonnetje dus het weer zat mee. Toen we ’s ochtends aankwamen hebben we de fiets gepakt naar het museum. Daar verzamelde we bij het Gerrit Rietveld paviljoen in de beelden tuin. Na een korte inleiding mochten we op eigen gelegenheid de beeldentuin in. 
Ana Maria Tavares - Secrets of the waters

Vanaf 23 april 2009 is in de beeldentuin een nieuw vijfdelig werk te zien van de Braziliaanse kunstenaar Ana Maria Tavares (1958).
Tavares wordt geïnspireerd door de context van haar omgeving. In dit werk is dat water, met name de manier waarop water aanwezig is in de omgeving. Water staat voor de bron van het leven en de kracht van de natuur.
Voor 'Sonsbeek 2008: grandeur' maakte de kunstenaar het werk Secrets of the waters. Tijdens haar onderzoek in de omgeving ontdekte Tavares 81 sprengen en beken rondom de Veluwe. Vijf ondergrondse waterknooppunten, zogenaamde ‘sprengkoppen’, zijn gemarkeerd door grote ronde spiegels met een stenen rand waarop het mantra’Desire, Deserve, Delight, Still Life, Sparkling Water, Still Water, Sparkling Life’ is aangebracht. Deze mantra verwijst naar verlangen en het leven.


Pjotr Muller – Het huis van dr. Jung

Op 31 mei 2007 onthulde het museum in de beeldentuin een nieuw kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Pjotr Müller (1947): Huis van dr. Jung (2004-2006).
Het Huis van dr. Jung bestaat uit drie grote langwerpige “dozen” van afvalhout, die samen een huis vormen. Het gebouw heeft drie niveaus: een kelder, daarboven een verdieping en helemaal bovenin een zolder. Alles volgens het adagium Omne trinium perfectum (elke drievoud is volmaakt). Müller heeft in zijn bouwtekeningen van het huis gebruik gemaakt van de verhoudingen en getallenreeks van de architect R. M. Schindler (1887-1953).
Muller baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst. Zijn eerste werken waren afstandelijke hardstenen bouwsels geïnspireerd op basale bouwwerken. Later maakte hij gangenstelsels die als pad naar de kunst toe verbeelden. Zijn latere werken nodigen dan ook de toeschouwer uit onderdeel te worden van het kunstwerk.

Marta Pan – Sculpture flottante
 
Sculpture Flottante – Otterlo uit 1961 van Marta Pan (1923-2008) is een abstract wit kinetisch sculptuur gemaakt om in de vijver te drijven van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Het is het eerste kunststof sculptuur in de tuin en een erg vroeg voorbeeld van een kunstwerk van glasvezel versterkt polyester. Het zou wel eens het eerste drijvende kunstwerk ooit kunnen zijn.
Sinds haar eerste sculpture flottante, heeft Marta Pan talrijke andere met de architectuur verbonden, monumentale sculptures gerealiseerd voor de openbare ruimte. Andere projecten werden verwezenlijkt in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Libanon en Saoedi-Arabië. Water speelt steeds een grote rol in haar werk. 


We hadden nog als opdracht gekregen om een spoor achter te laten ergens op de veluwe, Maar het moest een spoor zijn dat zou opgaan in de natuur, dus met de spullen die er in de natuur te vinden moesten zijn mocht dat. 



Onze voetsporen op een metalen plaat in de beeldentuin. Waarschijnlijk zouden ze na een half uur weer opgedroogd zijn in de zon, maar hoeveel sporen zouden er uiteindelijk zo achter gelaten zijn op deze plek?

Na alle beelden uit de beeldentuin te hebben bekeken zijn we ook nog even het museum ingedoken. Maar na een uurtje daar rond gezwerfd te hebben waren we het eigenlijk ook wel een beetje zat. Dus zijn we weer op onze fiets gesprongen en zijn we richting de uitgang gegaan. Vervolgens hebben we nog afgesloten met een heerlijk wijntje op het terras in Otterlo. Het was een heerlijk dag natuur... 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten